De beste TED talks zijn gecentreerd rond één uniek idee. One idea worth sharing. Dit concept heeft een grote rol gespeeld in het succes van het TED.com platform. Je presentatie of speech centreren rond één kernboodschap is een belangrijk tip voor alle soorten presentaties.  

Ik vergelijk dat unieke idee met een parel. Jouw parel is een kostbaar, waardevol en glimmend concept dat in het hart ligt van je presentatie. Het is maar één parel.  

Eén glimmende parel in het hart van je presentatie heeft drie voordelen. Het geeft je speech:

1. Richting

Elk woord dat je zegt kan teruggeleid worden naar die éne kernboodschap (de parel)

2. Eenvoud

Het hebben van slechts één kernboodschap zorgt ervoor dat je niet in de valkuil trapt je publiek te overladen met informatie. Heb je ooit een presentatie bijgewoond waarbij je naderhand eigenlijk geen idee had wat de spreker wilde bereiken?

Eén parel, één kernboodschap, één idee zorgt voor duidelijkheid.

3. Kracht

n kernboodschap dringt sneller tot je publiek door dan meerdere losse punten. Elk woord in je presentatie zal de kernboodschap vanuit verschillende invalshoeken moeten belichten. Je publiek krijgt daardoor het gevoel dat ze het écht begrijpen.

Hoe vind je jouw parel? Stel jezelf de volgende vragen:

 

  • Wat wil je dat je publiek denkt en voelt als resultaat van je speech?
  • Wat is de onderliggende betekenis?
  • Welke beweging wil je in het hoofd van je publiek gang zetten?
  • Wat is er uniek aan jouw boodschap?
  • Wat kun je bijdragen dat nog nooit eerder is gezegd, althans niet op die manier?  

Wil je jouw ervaring en kennis afpellen tot een uniek idee en dit delen voor een publiek? Lukt het je niet dat idee te vinden, scherp te krijgen of het te formuleren? Onze training- en coachtrajecten kunnen je helpen bij deze zoektocht.

Pin It on Pinterest