Laatst sprak ik Margriet, financieel directeur bij een softwarebedrijf. Ze vertelde dat ze bij presentaties, of als ze een belangrijke meeting moet voorzitten, altijd last heeft van spreekspanning. Het bouwt zich soms al dagen van te voren op. Dan slaap ik slecht en kan me moeilijk op andere dingen concentreren. De spanning is het heftigst vlak voor en tijdens de eerste minuten. Daarna neemt het wel wat af. Maar lekker is het nooit. Het ergste vind ik dat ik door die spanning niet goed uit de verf kom.’

Zichtbaar zijn en presenteren

Het is een misvatting dat met het stijgen op de carrièreladder spreekspanning afneemt. Integendeel. Een verantwoordelijke functie betekent vaak zichtbaarder zijn en meer presenteren of spreken in meetings. Je kunt je niet meer verschuilen. Die zenuwen kunnen je dan echt in de weg gaan zitten. Zeker als het je belemmert in je functie. 

 

Het is niet zozeer het spreken zelf wat de stress veroorzaakt. Het probleem zit veel meer in het je niet comfortabel voelen om zichtbaar te zijn voor een (grote) groep.  

Werkervaring is ondergeschikt

De hoeveelheid werkervaring, expertise en kennis die je hebt zorgen niet voor minder spreekspanning. Waar het om gaat is dat je leert helemaal ok te zijn met je zelf, met jezelf te laten zien als je presenteert (bijv. voor collega’s, teamleden, managers of experts in je vakgebied).

In mijn eigen ontdekkingstocht leerde ik dat je ‘ok zijn met zichtbaarheid‘, niet kan leren door het volgen van een standaard presentatietraining. Die focussen vaak op de buitenkant: hoe je je handen moet gebruiken, hoe je moet staan, hoe je je stem moet gebruiken, hoe je moet ademhalen, etc.

Werken aan de binnenkant

Waar je aan moet werken is de binnenkant. Niet door psychologisch te graven in ‘hoe is het allemaal zo gekomen’. Maar door het aanleren van een aantal kwaliteiten.

Hier zijn er 4:

1. Presence Leer presence (zijnskwaliteit) te ontwikkelen als je presenteert voor een groep. Het gevolg van die zijnskwaliteit is dat je rust neemt en op een moeiteloze manier contact maakt met je publiek. Daardoor neemt je spanning af en worden je presentaties aansprekender en spontaner.
2. Authenticiteit Leer jezelf toestemming te geven om jezelf te laten zien in plaats van perfect te zijn. Hoe échter je zelf bent voor een groep des te authentieker en meer ontspannen je spreekt. En dat doet ook wat met je overtuigingskracht.
3. Echte verbinding met je toehoorders Leer om de groep te zien als een serie individuen. Laat jezelf aan die individuen zien zodat je een gevoel realiseert van ‘wij doen dit samen’ in plaats van ‘ik sta hier en praat tegen jullie’.
4. Vertrouwen in jezelf – ken je waarde en weet wat je te bieden hebt.
Als je je die kwaliteiten eigen maakt ligt er een weg voor je open om als jezelf, met meer gemak, vrij en ontspannen te spreken voor publiek. En worden je presentaties woest aantrekkelijk en overtuigend!

Wil je dit leren en eindelijk vrij en met eigenheid voor een groep kunnen spreken? Neem dan deel aan de training Authentiek spreken voor publiek.

Pin It on Pinterest