Regelmatig begeleid ik professionals die vaker spreken voor groepen. Zowel binnen hun organisatie als op congressen.

Deze sprekers zijn slimme, doortastende en invloedrijke types. En… ze hebben allemaal een neiging die hun overtuigingskracht saboteert.

Abstractiedrang

Ze hebben namelijk last van een ‘monster’ waar veel professionals last van hebben: abstractiedrang! De neiging hebben tot ‘wijzer doen’, onnodig ingewikkeld maken en in abstracte termen praten.

Ze hebben het vaak zelf niet door. Ze zitten vol passie over hun werk en laten graag veel los over hun expertise. En dat doen ze, veelal automatisch, op hun eigen denkniveau en in hun eigen stijl. Ik heb zelf ook vaak behoorlijke abstractiedrang vertoond in het verleden. Maar ik heb ook geleerd hoe het anders kan en met name dat dat beter werkt!

Zo eenvoudig mogelijk

We kunnen namelijk pas overtuigd worden als we anderen met zo min mogelijke moeite kunnen volgen. Alles wat irritatie of mentaal zoekwerk oplevert houdt ons weg van overtuigd kunnen worden. Sterker nog; als een ander het te moeilijk, vaag of ingewikkeld voor ons maakt, vinden we die ander juist stom of dom! En dat is uiteraard niet handig voor je overtuigingskracht.

Een idee complex maken is niet zo moeilijk. Maar datzelfde idee zo presenteren dat het bruikbaar is, je publiek je begrijpt en enthousiast wordt is goud waard.

Drie simpele tips om dat in je presentatie toe te passen:

1. Wees concreet;
2. praat in preciezere kleinere stappen die je publiek nu kan hebben;
3. en dan zo dat ze er zich een [mentaal] plaatje bij kunnen vormen.

Enkele voorbeelden:

Heb het in je presentatie niet over ’de interne communicatie moet verbeteren’, maar roep je medewerkers op om elke dag 2 collega’s van een andere afdeling te spreken en hen te vragen wat hen op dit moment het meest bezig houdt in het werk.

In plaats van Maak contact met je publiek zeg ik liever ben met je ogen altijd 1 op 1 met iemand uit je publiek, en dan weer met de volgende enzovoort.

Zeg als adviseur niet dat de groei enorm is geweest bij die klant, maar zeg dat ie zijn personeel heeft moeten uitbreiden van 5 naar 15 fte. En dat dat een sprong betekent van een keukentafel naar een vergadertafel [nog meer een plaatje].

Dichtbij, klein en concreet is namelijk beter voor te stellen en ook beter voelbaar. Als spreker wordt je zo aantrekkelijk en je presentatie wint aan overtuigingskracht.

Pin It on Pinterest