Met vertrouwen en rust een presentatie kunnen geven heeft veel voordelen. Het presenteren zelf voelt natuurlijk veel relaxter, en je ervaart waarschijnlijk minder spanning in aanloop naar de presentatie en durft overmatig voorbereiden los te laten.
Daarnaast zijn er 3 voordelen waar je misschien niet gelijk aan denkt., maar die wel grote invloed op de impact van je presentatie.
1. Een helder hoofd
Als je zenuwachtig bent is het vaak lastig om rationeel en helder te blijven denken. Het wordt mistig in je hoofd en je kunt niet meer goed bij de woorden die je wilde zeggen.
Bijvoorbeeld: je krijgt tijdens je presentatie een vraag uit het publiek. Later op de gang, na de presentatie, bedenk je je: oh, dát had ik kunnen antwoorden. Maar op het moment zelf kom je er niet op. Herken je dat?
Opperste staat van alertheid
Bij spanning of angst zijn we in opperste staat van alertheid. Die staat brengt je helemaal in het hier en nu, en niet bezig met andere dingen (zoals wat je die avond gaat eten of over dat leuke uitje van morgen). In deze hyperstatus reageert ook ons lichaam: bloed suist door onze aderen, onze ademhaling wordt snel en oppervlakkig, we gaan zweten. Onze hersenen springen in de paniekstatus.
Reptielenbrein
Dat is het reptielenbrein die het overneemt. Dat deel van je hersenen dat instinctief reageert op prikkels die het herkent uit het verleden. Als je angstig bent dan geeft je reptielenbrein je seintjes voor primitieve reacties: vecht!, vlucht!, verstijf! Dit gaat automatisch. We kiezen er niet bewust voor, het overkomt ons. Deze staat is super handig als je wilt ontsnappen aan een roofdier of aan een auto.
Maar in een situatie die niet echt ‘gevaarlijk’ is staat dat gevoel van angst/gevaar in de weg om rationeel te reageren.
Als je je spanning echter met vertrouwen kunt bestrijden, blijven alle delen van je hersenen toegankelijkheid tijdens je presentatie. Je blijft helder in je hoofd zodat je beter bij je verhaal en de waarde ervan kunt.
2. Een ontspannen publiek
Als sociale wezens pikken we, deels onbewust, elkaars emotionele toestand op. En dat heeft invloed op onze eigen emotionele toestand. We spiegelen ons aan de ander.
Hetzelfde geldt voor gevoelens van vertrouwen of van spanning. Als je gespannen of onzeker bent, pikt je publiek dat op en weerspiegelt je gevoelens. Je publiek zal zich oncomfortabel gaan voelen. Dat gevoel zal in de weg staan om open je verhaal aan te horen.
Openstaan voor jouw boodschap
Wanneer je ontspannen en met vertrouwen presenteert, pikt het publiek dat ook op. Je publiek kan zich ontspannen. En een ontspannen publiek zal eerder openstaan voor de inhoud van je presentatie en voor je ideeën. Wat de toon zal zetten voor meer vertrouwen tussen jou en je publiek.
3. Overtuigingskracht
Als je met vertrouwen een presentatie houdt, dan voelt het publiek dat en heeft je publiek eerder de neiging om jou te vertrouwen. En wanneer je dat vertrouwen van het publiek voelt, bouwt het je zelfvertrouwen op en presenteer je met nog meer vertrouwen. Daardoor groeit je geloofwaardigheid en je overtuigingskracht. Je zit dan in een hele mooie positieve feedback loop.