Soms overkomt het je. Je wordt plots gevraagd om spontaan ‘even’ een inleidend praatje te houden. Voor een congres, bijeenkomst of kick-off. Je staat niet op de planning om te presenteren, je hebt ook niets voorbereid, maar een paar minuten van tevoren word je gevraagd om een openingstoespraak te geven.

Dat kan soms tot acute stress leiden. Zeker als het je kort van tevoren gevraagd wordt.

Zo voor de vuist weg spreken vinden veel mensen lastig. Omdat je je niet hebt voorbereid en toch goed en professioneel voor de dag wil komen.

Wat doe je als je dat overkomt? 3 tips:

1. Manage je gedachten

Realiseer je dat dit niet een supergrappig, inhoudelijk diepgaand of creatief praatje moet worden. Er staan en aanwezig zijn voor de aanwezigen is al 90% van de klus van een inleidend praatje. Neem deze mindset aan, het helpt je beter te ontspannen.

2. Ken het doel van een openingstoespraak

De belangrijkste functie van een inleidend praatje is een kloof dichten, namelijk mensen laten landen in de setting van het moment. In het begin moeten mensen altijd wennen aan elkaar. De aanwezigen moeten wennen aan de sprekers, de sprekers moeten wennen aan de aanwezigen en de aanwezigen moeten ook wennen aan de andere aanwezigen.

Het gaat bij zo’n openingstoespraak om het creëren van verbinding en niet zozeer om het geven van boeiende informatie. Door die realisatie kun je nog meer ontspannen.

3. Hou het kort, rustig en helder 

Als je houvast nodig hebt voor een korte voorbereiding gebruik dan maximaal 3 punten. Drie is altijd een handig getal. Voor jezelf om op je pad te blijven en niet te veel uit te wijden. Voor het publiek om te absorberen wat je zegt en om te kunnen landen in de setting (het doel!).

Een of twee zinnen per punt is echt genoeg. Een voorbeeld van 3 punten: een woord van dank voor het aanwezig zijn; enkele zinnen over waarom het bijzonder is om hier nu op deze plek bij elkaar te zijn; en tot slot een oproep om alle aandacht te richten op wat komen gaat.

Relational Presence

Als er helemaal geen tijd vooraf is om 3 punten op te schrijven…ga voor de groep staan, haal een keer adem en stel je ogen en rust beschikbaar. Voel waar op dat moment behoefte aan is en welke ‘energie’ je publiek zich bevindt. Spreek dan met de woorden die in je opkomen. Dat heet spreken met Relational Presence.

Relational presence is een absolute basiskwaliteit voor elke spreker die voor groepen spreekt. Of je nu een inhoudelijke presentatie geeft voor collega’s, een motiverende speech geeft of een pitch doet. Als je je die basiskwaliteit hebt eigen gemaakt dan kun je in elke context ontspannen, zelfverzekerd en krachtig de meest moeiteloze speech houden. Je leert het tijdens onze training Authentiek spreken voor groepen.

Pin It on Pinterest