Lange, saaie presentaties met overvolle slides waarbij je als luisteraar al na een paar minuten mentaal bent afgehaakt. Je kent ze vast wel. Of misschien heb je zelf wel slechte, saaie presentaties gegeven waarbij jij dat effect had op jouw collega’s, klanten of medewerkers. Ik weet dat ik ze in het verleden zeker heb gegeven.

Hier zijn 4 tips om je presentaties drastisch te verbeteren.

 

1. Het draait niet om de slides, maar om de boodschap

Een van de eerste dingen die mensen doen als ze een presentatie moeten maken is hun computer opstarten en direct powerpoint of een ander slide programma openen (herkenbaar?:). Dat is exact het recept voor een saaie presentatie. Want voor je het weet creëer je een powerpoint monster; een enorme hoeveelheid slides met evenzoveel bulletpoints.

Start eens met een wit vel papier. Gewoon pen en papier. En bedenk 2 dingen: 1. Wat is in één zin de kernboodschap van mijn presentatie? (m.a.w. welke verandering in denken of doen wil ik bij mijn publiek/medewerkers/collega’s creëren) en 2. Welke reis wil ik dat zij tijdens mijn presentatie maken om tot die verandering te komen? Zie je presentatie als een reis, waar start je en waar wil je dat mensen eindigen.

 

2. Meer inhoud is niet beter

Bijna iedereen probeert om zo veel mogelijk informatie in een presentatie te proppen; het ‘volledigheidsdrang’ syndroom. Meer informatie is niet gelijk aan meer waarde. We krijgen al te veel informatie binnen. Meer inhoud, meer details, het verdwijnt in die informatiebrei. Waardoor het punt wat jij probeert te maken verloren gaat.
De moedigste route is om je hele presentatie op zijn kop te gooien en het vanuit een andere invalshoek te benaderen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is het minst wat ik ze kan vertellen/leren?
  • Wat is de simpelste manier om betrokkenheid te creëren bij mijn boodschap?
  • Wat is het uiterste minimum aan inhoud wat ik nodig heb zodat mensen echt gaan begrijpen, anders gaan denken, anders gaan doen?


3. Je publiek heeft de controle

Deze is lastig. Een van de dingen die ik vaak zie bij professionals is dat ze eenrichting presenteren; ze spuien informatie, in plaats van in gesprek te zijn met hun (online) publiek. In gesprek zijn met je publiek kan het gevoel geven dat je controle verliest. Maar een stille virtuele ruimte of zaal is niet per definitie een betrokken zaal. Je moet bereid zijn om je eigen status te laten zakken zodat je de status van je publiek kan verhogen. Het klinkt tegennatuurlijk maar hoe meer controle je geeft aan je publiek, hoe meer betrokken ze zich voelen bij jou en je presentatie. En dit betekent écht in verbinding zijn met je publiek. In mijn trainingen leer je hoe je dit doet.

4. Je presentatie is fantastisch, maar je publiek dut in

Als je voelt dat tijdens je presentatie de energie van je publiek daalt, ga dan niet gewoon door. Maar neem even een pauze. Als is het maar 1 minuut. Laat mensen (via chat, telefoon of breakout rooms) delen wat ze zojuist hebben geleerd/gehoord. Laat ze snel een koffie halen. Doe een (online) oefening met ze etc. Cruciaal is dat je niet doet of het er niet is. Heb altijd een aantal korte (1 minuut) interventies gereed die je direct kunt gebruiken. En het leuke is dat je waarschijnlijk de enige bent in je organisatie die dit doet!  

 

Pin It on Pinterest