Herken je dit? Je luistert naar iemand die een (online) presentatie geeft en hoewel deze spreker technisch alles goed doet (mooie PowerPoint, goede structuur, leuke verhalen, goed gebruik van handen, variatie in stemgebruik enzovoort), komt hij of zij toch niet bij je binnen. Je merkt een lauwe reactie bij jezelf. En dan is er die andere spreker waar technisch van alles op aan te merken valt, maar bij wie je op het puntje van je stoel zit en je echt geraakt wordt.

Verschil tussen die twee? Authenticiteit.

Authenticiteit in presenteren

Authenticiteit is de sleutel naar spreken of presenteren dat een werkelijke en diepe impact heeft op het publiek. Authenticiteit in spreken is trouw zijn aan jezelf, spreken vanuit je eigenheid, spreken vanuit je hart en spreken over iets waarvan de inspiratie diep van binnenin jou naar buiten schijnt.

Denk aan het verschil wat we kunnen creëren in de wereld als we meer sprekers hadden zoals dat? Stel je zelf voor dat jij dat bent. In plaats van dat je de echte jij verstopt.

Wat de wereld nodig heeft, nu meer dan ooit, is inspiratie. En de meest krachtige manier om anderen te inspireren is op te staan en vanuit je hart te spreken. En het is krachtiger dan welke video, email of social media post ook.

Deel je verhaal

Wat de wereld nodig heeft is dat mensen zoals jij, mensen met een goed stel hersens en begaan met de wereld om hen heen, uit hun comfortzone stappen en verandering initiëren. Het maakt niet uit als je geen ervaren spreker bent, of als je het superspannend vindt om voor een groep te spreken. Ik zal je zeggen dat de meest ervaren sprekers nog steeds stress ervaren als ze moeten presenteren. Het belangrijkste is dat je je boodschap of je verhaal deelt.

Om dat te doen moet je de kwaliteit ontwikkelen om trouw te zijn aan jezelf als je spreekt voor een groep, de durf om je te laten zien. Ook als het kwetsbaar voelt. Jouw authenticiteit zorgt voor verbinding met je publiek. Als jij jezelf bent voelt het publiek ook de ruimte om zichzelf te zijn. Dan verandert presenteren of spreken voor publiek van: ‘competent’ in ‘wow, inspirerend!

Zelf als je je als spreker niet 100% zeker voelt of niet alle spreektechnieken onder de knie hebt, kun je je publiek inspireren met je verhaal door authentiek te zijn.

De neiging tot perfectie

De meesten van ons hebben een neiging tot perfectie. Een perfecte presentatie voorbereiden, perfect presenteren, perfect reageren op vragen. We vinden het een afgang als het publiek onze onvolkomenheden ziet of als we fouten maken. Dat is echt een grote berg onzin die we onszelf vertellen. Want wat is er mis met niet perfect spreken? Wat is het ergste wat kan gebeuren? Dat mensen zien dat je ook een mens bent. En dan kunnen ze zicht aan je relateren.

Maar als we verwikkeld zijn in ‘wat zal het publiek van mij vinden’ dan is het makkelijk in de valkuil te trappen van je echte persoonlijkheid verbergen en hetzelfde te klinken als iedereen.

Ik hoor vaak van klanten dat ze bezig zijn met of ze professioneel genoeg overkomen als ze presenteren.

Dit is een belangrijke presentatie, ik moet het goed doen’

‘Ik moet zorgen dat ik alles weet over mijn onderwerp, voor als ik vragen krijg’ 

‘Ik wil niet overkomen alsof ik gebrek aan kennis heb’

‘Mijn powerpoint slides moeten er goed uit zien’

Het zijn allemaal legitieme gedachten maar het gaat allemaal over het verbergen van de echte jij.

De basis van spreken voor publiek

Natuurlijk moet je de basis goed hebben. Je moet je bewust zijn van je lichaam, je stem en je interne criticus, en hoe je daarmee omgaat. Je moet weten hoe je aan kunt sluiten bij de behoeften van je publiek, je inhoud moet verfrissend zijn, boeiend en goed gestructureerd. Maar het heeft geen echte impact zonder authenticiteit.

Stap uit je comfortzone, ontdek je ‘stem’ als spreker, ontdek je verhaal en laat je echte ik zien op een (online) podium.

Wil je meer informatie over hoe je authentieke en inspirerende spreker kunt worden?

Spreekhelden heeft diverse trainingen en een uniek half jaar programma Inspireren Spreken voor je. Of neem contact op voor meer informatie.

Pin It on Pinterest