Elke goede speech of presentatie begint met een idee of concept. Of het nu gaat om een presentatie voor collega’s, voor klanten, voor een (online) congres of voor op een TED podium. Dat concept moet dan vervolgens vertaald worden in een inspirerende presentatie.

Hoe schrijf je een goede speech?

Hier vind je 5 stappen die je daarmee helpen.

Stap 1: Breng focus aan

De beste TED talks zijn gecentreerd zijn rond één idee. Dat maakt ze krachtig. Voordat je ook maar 1 zin op papier zet, ga eerst op zoek naar dat ene unieke idee (of boodschap) waar je je presentatie omheen gaat bouwen. Als je je presentatie centreert rond één boodschap dan geeft dat:

  • Helderheid: Voor jezelf en je publiek.
  • Eenvoud: We worden overladen met ideeën en informatie. Je moet veel simpeler zijn dan je denkt om te zorgen dat je boodschap wordt onthouden.
  • Kracht: Eén kernboodschap dringt sneller tot je publiek door dan meerdere losse punten.
  • Plakkracht: De TED talks van bijvoorbeeld Simon Sinek of Amy Cuddy zijn gefocussed op één uniek idee en zijn daarom makkelijk te onthouden. Ze hebben ‘plakkracht‘.

Je unieke idee (‘one idea worth spreading’) vinden en blootleggen kost tijd en vaardigheid. 

Maar als je een start wilt maken, dan zullen deze vragen je op weg helpen.

  • Wat wil ik zeggen?
  • Welk effect probeer ik te hebben met mijn speech?
  • Als ik maar één boodschap kwijt kan in mijn speech of presentatie, wat zal dat zijn?
  • Wat is mijn bredere doel met het geven van deze speech?

Je bent op zoek naar een kernboodschap die helder en interessant is en niet eerder gezegd is (of niet op die manier).

Stap 2: Verplaats je in je publiek

De meeste sprekers vergeten zich tijdens het schrijven te verplaatsen in hun publiek. Maar de beste sprekers doen dit wel. Ze zijn zich juist heel erg bewust van de behoeften, vragen of twijfels die het publiek kan hebben.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wie is mijn publiek? Voordat je start met schrijven moet je je eerst afvragen: wie is mijn publiek en wat zoeken ze? Een speech voor een groep milieuactivisten zal heel anders zijn dan voor een groep managers. Technisch ingenieurs zullen een totaal ander perspectief hebben op jouw onderwerp dan een zaal vol psychologie studenten. Je verplaatsen in je publiek en in kaart brengen van de behoeftes van je publiek is iets wat ik noem dienstbaarheid. Het is een belangrijke kwaliteit van een inspirerend spreker en een startpunt voor het samenstellen van een speech of presentatie.
  • Waarom moeten ze naar mij luisteren? Denk na over wat jij je publiek te bieden hebt dat ze niet bij iemand anders krijgen. We hebben allemaal iets! Denk aan bijzondere ervaring, kennis of een unieke invalshoek.
  • Wat wil je dat er bij je publiek blijft plakken? Uit het onderzoek naar je publiek weet je wat de behoeften, wensen en twijfels zijn van je publiek. Dat wetende, wat wil je dat het resultaat is van je presentatie? Wat is jouw gewenste uitkomst?

Stap 3: Bouw je speech of presentatie op

Je hebt nu een heldere focus voor je speech en een idee hoe je dat zou kunnen communiceren naar je publiek. Dat is het geraamte van je speech. Nu is het tijd om het geraamte op te vullen. Dit doe je door:

  • Brainstormen. Maak een lijst van alle dingen waar je over wilt spreken en die teruggrijpen naar je kernboodschap. Een lijst maakt het makkelijk om te schrappen of in te delen.
  • Categoriseren: Het opbouwen van een speech gaat over het organiseren van informatie en het bepalen wat het beste past bij de behoeften van je publiek. Maak binnen die brainstormlijst verschillende categorieën. Vergelijk die categorieën met stapstenen. Zodra je een te groot gat laat ontstaan tussen twee stapstenen worden het struikelblokken waar jij en je publiek over zullen vallen.
  • Editen: Zoek naar sleutelmomenten in je speech die het hart, hoofd en zelfs de maag van je publiek aanspreken. Zoek naar levendige ervaringen en verhalen die je kunt gebruiken om je punt te maken. Die zorgen ervoor dat jouw speech boven die van anderen uitstijgt.

Stap 4: Creëer een reis

Een andere sleutelvaardigheid in het opbouwen van een goede speech is de juiste informatie in de juiste volgorde zetten. Vergelijk je speech met het beklimmen van een berg.

1. Maak je klaar voor de reis (introductie)

Het begin van je speech is het moment waar je de aandacht van je publiek pakt en hen gereed maakt om met jou op reis te gaan. Om in actie te komen wil je publiek weten waar de reis naar toe gaat, waarom het een boeiende reis zal zijn en waarom jij een fantastische gids bent om hen te leiden.

2. Passeer een aantal interessante ‘bezienswaardigheden’ (hoofdgedeelte)

Je houdt je publiek geboeid en betrokken tijdens je presentatie door bij elke volgende ‘bezienswaardigheid’ de vorige te overtreffen of door de spanning op te bouwen. Denk aan het toevoegen van contrast tussen goed en kwaad betreffende jouw onderwerp door verhalen, feiten, ideeën of voorbeelden.

Hier kun je meerdere secties aan je speech toevoegen. Ze hoeven niet allemaal even lang te zijn en kijk welke de meeste nadruk behoeven.

3. Bereik de top (climax)

Het bereiken van de top is het moment waar de intensiteit van emoties het sterkst is en waar je het meest krachtig jouw kernboodschap laat zien. Denk aan het sleutel-‘aha’-moment waar je je publiek naar toe wilt brengen. Dit is het moment waar je de top van de berg bereikt en je samen kijkt naar het prachtige uitzicht.

4. Daal snel af  (afsluiting)

Als je de top hebt bereikt is je verhaal bijna ten einde. Het publiek wil niet helemaal naar beneden de berg af maar ze wil naar beneden worden gevlogen terwijl ze nog steeds in extase is van het bereiken van de top en het prachtige uitzicht. Dit is wat de betere speechschrijvers echt goed voor elkaar krijgen.

Het eind is vaak het moeilijkste deel van het schrijven van je speech. Dit is waar je jouw kernboodschap er echt uit knalt – datgene wat je wilt dat je publiek anders doet als resultaat van het luisteren naar jouw speech. Vaak ondermijnen sprekers hun speech door een zwakke afsluiting. Dus schrijf een memorabele conclusie die de kern van je speech aangeeft. 

Stap 5: Test je speech

Oefen je presentatie een aantal keer zodat je je op je gemak voelt met de inhoud. Probeer hem uit voor een camera, online, voor vrienden of collega’s. Kijk welke gedeeltes van je presentatie het krachtigst zijn en waar je moet schrappen.

Hoe goed je ook bent in het samenstellen van een presentatie of speech, denk eraan dat JIJ het bent die het glans geeft. Het is jouw authentieke spreekstijl waarmee je het publiek inspireert voor jouw boodschap.

Wil jij leren hoe je krachtige, invloedrijke presentaties geeft, altijd en overal? Bij Spreekhelden dagen we professionals, leiders, en iedereen die succesvol wil spreken voor publiek, uit om helder, persoonlijk en memorabel te presenteren. Op een manier die een enorme impact heeft op hun loopbaan en bedrijfssucces.

In ons unieke Inspirerend Spreken Programma ontwikkel je je in 6 maanden tot een krachtige, authentieke en inspirerende spreker. Ongeacht je ervaring. Na 6 maanden ben je klaar voor meer zichtbaarheid in je werk en prive, je hebt een enorm dosis zelfvertrouwen als spreker en een rugzak vol met technieken, kennis en vaardigheden om telkens weer impactvol (online of face tot face) te kunnen spreken voor publiek. Interesse? Kijk hier voor meer informatie.



 

 

Pin It on Pinterest