Een aantal jaar geleden zat ik in de zaal tijdens een companymeeting van één van mijn klanten. De ene na de andere senior manager betrad het podium en gaf een presentatie. Na elke gelikte en goed ingestudeerde presentatie werd er plichtsgetrouw geapplaudiseerd en kwam de volgende spreker.
Toen gebeurde er iets wat ik nog niet eerder meemaakte. Toen de vierde spreker het podium verliet stond één persoon uit de zaal op en begon te klappen. Daarna begonnen meer mensen te klappen en binnen een mum van tijd kreeg de spreker een daverende staande ovatie.
Ze kwam terug naar het podium en een beetje overdonderd nam ze alle applaus in ontvangst. Zij was anders dan de andere sprekers die dag. Ze was echt. Ze was geloofwaardig. Ze sprak authentiek. Ze had verbinding met haar publiek.
Authenticiteit en verbinding
Veel mensen denken dat succesvol presenteren gaat over een perfect opgebouwde, en goed ingestudeerde, performance neerzetten. Ik heb dat ook lang gedacht. Totdat ik zelf leerde en ervaarde dat de twee allerbelangrijkste ingrediënten van écht succesvol presenteren, authenticiteit en verbinding zijn.
Als je voor een groep spreekt, of je nu het voltallige personeel toespreekt op een bedrijfsmeeting, een presentatie aan je collega’s of spreektijd hebt tijdens een vergadering, als je écht bent en verbinding weet te maken met je luisteraars ben je geloofwaardig en hebben jij en je boodschap veel meer impact.
Antenne
Hoe werkt dat dan? Als je spreekt dan hebben je luisteraars hun antenne uit om te bepalen of ze je kunnen vertrouwen. Dit gebeurt onbewust en onafhankelijk van wat je presenteert (je presentatie kan nog zo goed in elkaar zitten). Het gaat dus om JOU.
Als luisteraar voel je intuïtief of iemand zichzelf is en zijn ware ik laat zien. Als dat zo is dan ontspan je en kun je luisteren naar wat de spreker zegt, hem geloven en zijn boodschap aannemen.
Geloofwaardigheid
JIJ bent dus krachtiger dan je boodschap. Je geloofwaardigheid moet als eerste van JOU komen niet van je boodschap. Alleen wanneer je jezelf laat zien en echt verbinding maakt met je publiek, zullen mensen luisteren, jou hun volle aandacht geven en zich open stellen om door jou beïnvloed te worden.
Betekent dat dan dat de inhoud er niet meer toe doet? Nee, zeker niet. De inhoud moet aansprekend zijn en een goede opbouw hebben. Maar daarmee alleen kom je er niet als je écht impact wilt hebben, als je anderen wilt inspireren voor je boodschap.
Hoe authentieker je voor een groep spreekt, des te meer verbinding je hebt met je luisteraars. En daardoor ben je geloofwaardiger en krachtiger en is je impact groter.