Als je naar de beste TED talks kijkt dan zie je dat ze allemaal 1 overtuigend idee hebben dat tot leven wordt gebracht door één boeiend verhaal, of een beeld of een reis. 

Parels

Dit zijn, wat ik noem, de ‘parels’ van jouw levens- of werkervaring waarmee je het hart en het hoofd van je publiek verovert.   

Misschien weet jij direct wat jouw parels zijn. Neem bijvoorbeeld TED-spreker Jill Bolte-Taylor (my stroke of insight), ze is neuro-anatoom en kreeg een beroerte. (Neuroanatomie is de tak van de anatomie die zich bezighoudt met de bouw van het zenuwstelsel). Perfect materiaal voor een dramatisch verhaal dat direct verband hield met haar werk. En klassiek TED-materiaal.

Maar de meesten hebben geen levensbedreigende aandoening of situatie meegemaakt. En gelukkig hoeven we dat ook niet meegemaakt te hebben om een TED-talk te geven die net zo goed is als die van Jill Bolte Taylor.

Zoeken naar jouw ‘parels’

Als je niet direct weet wat je parels zijn, hoe ga je dan op zoek naar die parels? Hoe pak je al jouw levenservaringen, je gedachten en ideeën beet en doorzoek je die om erachter te komen waar je het over wil gaan hebben?

Hier zijn 3 tips om je op weg te helpen.

 

1. Weet waar je naar zoekt

Parels zijn hard en buitengewoon vast en solide. Het is bijna onmogelijk om ze met de hand stuk te maken. Naar die concepten ben je op zoek. De beste TED-talks blijven ver uit de buurt van alles wat zweverig is. Er zijn wel TED-talks die over onderwerpen gaan die minder concreet zijn, maar die TED-talks maken datgene wat vaag is tot iets specifieks.

Als je zoekt naar parels ben je dus op zoek naar een concreet, compleet en op zichzelf staand concept.

2. Kies de parel die je aanspreekt

Stel je voor; je bent tot over je oren verliefd en je wilt je partner een mooie ring wilt geven. Je gaat naar de beste juwelier van de stad om een ​​ring te kiezen. Eentje met een parel. Ren je gewoon de winkel binnen en pak je de eerste de beste ring die je ziet? Ik denk het niet. Waarschijnlijk duurt het uren … kijken, uitproberen, de vorm en de glans inspecteren, de verkoper vragen welke hij of zij het mooiste vindt…enzovoort, totdat je die ring met parel vindt die je aanspreekt.

Zo is het ook met het vinden van de parels uit je eigen ervaring. Het vraagt tijd. Het is een proces van experimenteren, feedback vragen van anderen en uiteindelijk luisteren naar je eigen innerlijke stem.

Onderzoek verschillende verhalen uit je leven, verschillende ideeën en verschillende delen van je ervaring. Bekijk elk idee vanuit alle hoeken. Inspecteer ze op hun vorm, glans en helderheid.

Welke idee onderscheidt zich van de rest? Dat is de parel voor jou. 

3. Je kunt maar één ring dragen

Ten slotte kan je partner geen tien parelringen dragen, het wordt er één. Misschien heb je wel een kist aan parels gevonden, maar kies één parel, degene die je het mooiste vindt. Poets hem op en laat hem glimmen.

Pin It on Pinterest