Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ik wil met meer impact kunnen presenteren. Hoe doe ik dat?’

Veel mensen denken dat succesvol presenteren gaat over een perfect verhaal neerzetten. Ze storten zich op de inhoud.

Maar de twee allerbelangrijkste ingrediënten van écht impactvol presenteren zijn authenticiteit en verbinding.

Betekent dat dan dat de inhoud er niet toe doet? Nee, zeker niet. De inhoud moet aansprekend zijn en een goede opbouw hebben. Maar daarmee alleen kom je er niet als je écht impact wilt hebben, als je je luisteraars wilt inspireren voor je boodschap.

Dat doe je door ‘naakt te presenteren’. Een naakte spreker presenteert zonder elk woord uit het hoofd te hebben geleerd en zonder iemand anders zijn spreekstijl te kopiëren. Zonder ingestudeerde bewegingen. Zonder uiterlijk vertoon en zonder valse bravoure.

‘Naakt presenteren’ gaat niet over dingen toevoegen aan jezelf.

Naakt presenteren’ gaat over 100% als jezelf spreken voor een groep. Eerlijk en waarachtig. Authentiek en echt. In verbinding met je publiek.

Voor veel mensen is dat niet zo gewoon. Maar ontzettend eng en lastig. Hun nervositeit zit in de weg waardoor ze onbewust hun persoonlijkheid indammen. Ze merken dat ze niet zichzelf zijn als ze voor een groep spreken. Komen niet goed uit de verf. Of ze doen een succesvolle spreker na omdat ze denken dat ze daarmee meer impact hebben.

Als je waarachtig, authentiek en echt kunt en durft te zijn als je presenteert, dan veranderen jouw presentaties in inspirerende en overtuigende presentaties met impact. Of je nu voor je collega’s, klanten, vakgenoten of medewerkers gaat presenteren, online of offline. Er is geen publiek dat je dan niet kunt inspireren!

Waarom is ‘naakt presenteren’ zo inspirerend en impactvol?

1. Je publiek ruikt het als je niet authentiek bent

Als je spreekt dan hebben je luisteraars hun antenne uit om te bepalen of ze je kunnen vertrouwen. Dit gebeurt onbewust en onafhankelijk van wat je presenteert (je presentatie kan nog zo goed in elkaar zitten). Het gaat dus om JOU.

Als luisteraar voel je intuïtief of iemand zichzelf is en zijn ware ik laat zien. Als dat zo is dan ontspan je en kun je luisteren naar wat de spreker zegt, hem geloven en zijn boodschap aannemen.

2. Je publiek houdt van imperfectie

Je luisteraars omarmen jouw zwakheden. Dit is wellicht lastig te geloven, maar als jij gewoon jezelf bent, met al je zwakheden, kunnen ze zich meer aan je relateren. Als je een gelikte presentatie geeft die je volledig hebt ingestudeerd dan gaat je publiek zich oncomfortabel voelen. Ze vinden je niet leuk maar ze weten niet echt goed waarom. Ze voelen dat je je ware ik niet laat zien, dus ze vragen zich af wat er schuilgaat achter die perfectie.

Maar als je authentiek bent, merkt je publiek dat. Ze weten dat je echt bent en weten daardoor dat wat je zegt ook echt is.

JIJ bent dus krachtiger dan je verhaal. Je geloofwaardigheid moet als eerste van JOU komen niet van de inhoud van je presentatie. Alleen wanneer je jezelf laat zien en echt verbinding maakt met je publiek, zullen mensen luisteren, jou hun volle aandacht geven en zich openstellen om door jou beïnvloed te worden.

3. Het gaat niet om jou, focus op je publiek!

Je publiek is helemaal niet met jou bezig! Voor mij was dat een ontluisterende ontdekking 🙂  Ze zijn met zichzelf bezig. En dat is niet egoïstisch. Dat is menselijk.

Geen van je luisteraars maakt het iets uit of je een perfect bent. Het zal hen geen seconde persoonlijk raken. Wat hen wel raakt is de verbinding die je met hen maakt. Dat zorgt ervoor dat ze naar je verhaal gaan luisteren, je gaan geloven en waarmee je impact hebt.

4. Er is geen ‘juiste’ manier om een succesvolle presentatie te geven

Er is geen ‘juiste’ manier om een verhaal te houden voor een groep. Mijn advies: geloof niet alles wat je leert in reguliere presentatie trainingen. De meeste van die trainingen gaan over het wegpoetsen van zwaktes.

Je verlaat zulke sessies vaak minder authentiek dan daarvoor.
En veelal krijg je een waslijst mee met de ‘juiste’ gebaren, houdingen en spreekmanieren die je moet oefenen. Maar als je dan moet spreken voor een groep, kan je publiek geen vat krijgen op wie je bent als persoon (of, nog erger, ze zien een andere ‘jij’ dan de persoon die ze kennen).

Dat maakt dat ze zich oncomfortabel gaan voelen. Waardoor ze jou, en je verhaal, niet vertrouwen. Tuurlijk, ze zullen naar je presentatie luisteren, ze zullen er wat van leren wellicht, maar je zult nooit de impact hebben die je wilt.

Hoe authentieker en echter je voor een groep bent, des te meer verbinding je met je luisteraars maakt. Waardoor jij en je verhaal inspirerender en geloofwaardiger zijn en je impact groter is.

Wil je leren authentiek, in verbinding met je publiek en met eigenheid voor een (online) groep te spreken? Neem dan deel aan de live training Authentiek spreken voor publiek.

Pin It on Pinterest