De grootste valkuil bij het willen overtuigen in een presentatie is dat we veel informatie, veel argumenten en veel details geven. Het is een drang naar volledigheid. En het werkt vernietigend voor je overtuigingskracht. Er worden zoveel details en feiten opgelepeld dat luisteraars er letterlijk door verdoofd en verveeld raken.
Het punt is dat een veelheid aan woorden helemaal niets duidelijk maakt. Integendeel. Het publiek moet immers maar zelf kiezen welk gedeelte van de presentatie echt belangrijk is.
Daarnaast is het gewoon saai om te luisteren naar een spreker die beziggehouden wordt (onbewust) door deze volledigheidsdrang. Luisteraars haken af. Ze voelen zich niet gezien.
Hoe dan wel?
1. Beperk je tot de essentie van je verhaal.
Ga ervan uit dat een toehoorder slechts enkele punten kan onthouden (vaak minder dan de vingers op 1 hand)
Als je overtuigend wilt zijn in je presentatie kies je 1 belangrijk punt. Als iemand in één keer 10 ballen aangegooid krijgt vangt die er…0. Als je iemand 1 bal toewerpt is de kans groot dat deze bal gevangen wordt. Kies dus één belangrijk punt.
Bedenk je van tevoren welk belangrijk punt jij terug wilt horen van je luisteraars als je ze achteraf zou afluisteren in de wandelgangen. Welke conclusie wil je dat ze meenemen. Maak dit doel zo concreet mogelijk.
2. Durf gebruik te maken van pauzes en stilte.
Als je zowel voor als na een zin een stilte laat vallen komt deze zin echt aan! Alsof je ergens met een naald in prikt.
Een proef op de som: ‘En dan is het belangrijk dat je wel een beetje ontspannen en losjes staat. Je voeten iets uit elkaar, stevig op de grond. En je armen langs je lichaam, dan ontspannen je schouders ook gelijk. Want anders krijg je van die opgetrokken schouders, dan oogt niet ontspannen. En dan ook een beetje door je knieën veren. En niet van de ene op de andere voet hobbelen, dat ziet er heel onrustig uit.’
Deze boodschap kan ook zo klinken: [stilte] als je gaat staan zet je je voeten iets uit elkaar [stilte]
Ervaar je het verschil? Je boodschap heeft ruimte nodig bij je publiek om verteerd te worden. Met meer ruimte tussen je zinnen maak je vanzelf belangrijk wat je vertelt.
3. Maak verbinding met je publiek
Als je werkelijk openstaat voor contact met je luisteraars, dan kun je waarnemen dat het overladen van je publiek een slaapverwekkend effect heeft.
Iemand die in de greep is van volledigheidsdrang is vaak naar binnen gekeerd en steeds bezig met het volgende bericht en het volgende en het volgende. Als je beschikbaar bent voor je luisteraars en in het hier en nu stapt, in plaats van het volgende item, komt er meer rust in je hoofd en je lijf. Je zult merken dat er dan minder moet. Dat wat je vertelt kun je dan zien landen bij je publiek. Ik noem dat ‘relationeel aanwezig’ zijn. Je luisteraars voelen zich gezien en dat werkt positief voor je overtuigingskracht.