Ik ben niet goed genoeg

Ik heb niet genoeg ervaring

Ik weet niet genoeg

Wat als ze door hebben dat ik dit eigenlijk niet kan

Om de impact te hebben die je wilt, als leider of als spreker, moet er overeenstemming zijn tussen je innerlijke dialoog en datgene wat je daadwerkelijk uitspreekt naar anderen.

Als je overgeleverd bent aan je negatieve interne dialoog, dan zal datgene wat je zegt niet landen zoals jij dat wilt. Je kunt dan misschien wel goed spreken maar voor je publiek zal het niet authentiek voelen.

Het is wat mij betreft een daad van persoonlijk leiderschap om je bewust te worden van je negatieve interne dialoog. Het uit te dagen en opnieuw te formuleren.

Innerlijke demonen

Een fantastisch voorbeeld hiervan is de Netflix-documentaire Knock Down the House. Het vertelt het krachtige verhaal van vier vrouwen die zich in 2018 verkiesbaar hebben gesteld voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Het opvallendste verhaal is dat van Alexandria Ocasio-Cortez (ook bekend als AOC), een serveerster uit de Bronx die besloot als zij zich niet kandidaat stelde, niemand het zou doen.

Ze had te maken met een zittende democratische senator met geld en invloed, die al 14 niet was uitgedaagd in de voorverkiezingen. Hij weigerde aanvankelijk om met haar te debatteren.

Ze wordt gefilmd terwijl ze vecht tegen haar innerlijke demonen voor haar eerste debat met het zittende congreslid. Ze zegt hardop voor de camera: “Ik ben ervaren genoeg om dit te doen. Ik heb voldoende kennis om dit te doen. Ik ben hier voldoende op voorbereid. Ik ben volwassen genoeg om dit te doen. Ik ben dapper genoeg om dit te doen. “

Persoonlijk leiderschap

Voor mij vertegenwoordigt dat de taal van persoonlijke leiderschap. Hoe onervaren je jezelf ook voelt als spreker of leider, je moet eerst met zelfvertrouwen tegen jezelf spreken. Dat is het uitgangspunt.

AOC won niet alleen de voorverkiezingen, maar ook de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en werd, op 29-jarige leeftijd, de jongste in het Congres. Het is de helderheid van haar taal en de passie achter haar woorden die bijval vinden over de hele wereld.

In AOC hoor ik nieuwe, onbevreesd authentieke en eerlijke leiderschapstaal. Over de Netflix-documentaire die haar verhaal vertelde zegt ze:

Kwetsbaarheid is iets waar ik trots op ben. In veel opzichten zie ik kwetsbaarheid als een wapen. Een schild. Immers, als we niet bang zijn om te huilen, onze fouten te erkennen, te vallen en weer op te staan, een visie te bieden die zo ambitieus is dat het de kortzichtigen aan het lachen maakt … als we dapper genoeg zijn om mens te zijn tegenover de hele wereld, wat kunnen onze tegenstanders dan werkelijk doen? Waar moeten we bang voor zijn als we onze eigen sluier oplichten? Het antwoord is niets. Helemaal niets.

 

Onbevreesd en authentiek spreken voor publiek

Vrouwen zoals AOC geven hoop voor de toekomst. Stel je eens voor dat als meer leiders en opkomende leiders, net als zij, in actie komen voordat ze er klaar voor zijn? Zonder angst kunnen spreken? Welke veranderingen er dan mogelijk worden in de maatschappij?

Wees dapper genoeg om je sluier op te lichten. Ruil de woorden van je innerlijke criticus in voor de taal van een authentieke en onbevreesde spreker en leider.

 

Wil je je ontwikkelen tot een onbevreesde, authentieke en inspirerende spreker? Neem dan deel aan ons 6 maanden intensieve Inspirerend Spreken Programma.

Pin It on Pinterest