In een steeds complexer wordende wereld neemt de behoefte aan authenticiteit en ook transparantie toe.
Als het om presenteren gaat, geldt eigenlijk hetzelfde. Publiek voelt zich met toenemende mate meer thuis bij echtheid.
Gekunstelde verhalen, geheime agenda’s of bedoelingen en veel technische toeters en bellen is niet waarvoor mensen komen. Mensen komen omdat ze zichzelf bevestigd willen zien/voelen, voor een oplossing voor hun probleem of het invullen van een behoefte. Kunstjes zijn van waarde voor de spreker, maar niet echt voor de toehoorder, tenzij het technisch kunstje de kern van de boodschap is.
Mensen komen voor boodschappen die hen wat doen en ze in beweging zet. Ze komen om verrijkt te worden door een spreker die op zijn best is. Maar wanneer is een spreker nou op zijn best?
Authenticiteit
Boeiend en charismatisch wordt een spreker als hij zichzelf laat zien en kleur bekent. Als hij komt met een echt eigen verhaal.
Hoe doe je dat nou authentiek zijn? Dat begint al bij de vraag veranderen; authentiek is geen ‘doe-ding’. Het gaat om een zijnskwaliteit (die kwaliteit leren we je in de training Authentiek spreken voor publiek )
Een eerste stap naar je authentieke aanwezigheid kun je zetten door het volgende bij jezelf na te gaan;
1) Iemand die zuiver authentiek is heeft niets te verbergen. Ga eens na wat jij wel eens verbergt. Het mag om alles gaan; gebrek aan kennis (bluffen/vragen omzeilen in plaats van zeggen dat je het niet weet) of gebrek aan zelfvertrouwen door je rug te rechten
2) Iemand die zuiver authentiek is, heeft het goed met zichzelf en is comfortabel met zichzelf. Ga maar eens na waar jij kritisch bent op jezelf en waar je van alles moet.
3) Iemand die zuiver authentiek is doet eigenlijk niets teveel. Je kunt het ook andersom zien; iemand die niet authentiek is doet een heleboel wat niet nodig is. Allerlei drukdoenerij, moeilijke taal of maniertjes.
Het is niet zo dat je altijd authentiek kunt zijn. Dat hoeft ook niet. Het gaat er wel om bepaalde patronen bij jezelf te herkennen die je helderheid en zuiverheid in de weg staan. Ze kosten namelijk veel energie en je bereikt minder snel je doel met presenteren.
Als je wilt dat je publiek in actie komt door jouw boodschap, dan moeten ze namelijk eerst op onbewust niveau ‘ja’ tegen je zeggen. Authenticiteit maakt de weg open voor dit JA!