Ben jij 100% gefocussed geweest bij elke presentatie die je online hebt gevolgd? Waarschijnlijk niet. Als je in de eerste rij zit van een face to face presentatie zal je niet zo snel op je telefoon kijken maar als je online zit dan voelt dat toch best ok om te doen. 

Hoe creëer je verbinding met je online publiek? Hoe hou je de aandacht vast?Verbinding is cruciaal als je een presentatie geeft. Zeker als er veel vanaf hangt. Als het een grote impact heeft op je loopbaan of je bedrijf, of als je een belangrijke boodschap moet overbrengen op medewerkers.

Ik heb 7 stappen voor je als je online presenteert: 

1. Gebruik dezelfde principes 

Voor een presentatie voor een online publiek gelden dezelfde principes als voor elke presentatie voor elke type publiek. Namelijk dat je je presentatie altijd samenstelt met je publiek als uitgangspunt. De sleutelvraag is: hoe wil je dat je publiek denkt of zich voelt aan het eind van je presentatie. Met een presentatie wil je een beweging in gang zetten; je wilt je publiek van punt A naar punt B brengen. 

Als je weet wat je wilt bereiken met je presentatie, en wat je kernboodschap is, dan helpt dat je presentatie structuur geven. Je bedenkt een ijzersterke opening, je geeft voorbeelden, gebruikt metaforen, deelt data of vertelt verhalen om je boodschap over te brengen, en je hebt een memorabele afsluiting. Deze essentiële dingen zijn dus hetzelfde, of je nu face-to-face of online presenteert.

2. Wees interactief

Zorg dat je al vrij snel bij de start van je presentatie je online publiek actief betrekt. Dit geldt voor alle typen publiek, een grote meeting of een kleine groep. Zorg dat die interactie als rode draad door je presentatie loopt. Een aantal voorbeelden: 

Polls: leg je publiek een stelling of vraag voor. Laat ze antwoorden via de reactieknoppen van je online platform of door groene of rode briefjes voor hun beeld te houden als ze ergens mee eens of oneens zijn.

Chat: zodra je publiek arriveert, moedig ze aan om de chatfunctie te vinden en te gebruiken. 

Gebruik een flipover: Een flipover (een echte of een virtuele) is een goede manier om discussiepunten te noteren of juist discussie aan te moedigen over een onderwerp. 

Quiz: geef je publiek een online quiz bijvoorbeeld om te kijken of ze begrepen hebben wat je hebt verteld.

Reactieknoppen: Zeg bijvoorbeeld: Als we door kunnen naar het volgende punt, dan klik je op ‘yes’ en als je nog een vraag hebt klik je op ‘no’. Zo kan je snel inventariseren.

Spreek de deelnemers rechtstreeks aan: Een manier om reacties te ontlokken, is natuurlijk mensen rechtstreeks aan te spreken. Of beter nog: laat ze online reageren met een ‘duimpje’ of een ‘opgestoken handje’. 

3. Maak goed gebruik van je stem 

Als je een online presentatie geeft dan ziet je publiek doorgaans alleen de bovenste helft van je lichaam. En vaak ook een kleinere versie van jou doordat je alleen ergens in de beneden of bovenhoek te zien bent. Je verliest dus veel van je lichaamstaal en face-to-face contact. Je stem is dan de sleutel om je publiek betrokken te houden bij je verhaal. 

Waar moet je op letten?

Laat je mond werken: Werk hard om je woorden te vormen zodat je publiek ziet dat je lippen en kaken bewegen. Ik heb veel online presentaties gezien waarbij de spreker binnensmonds praat waardoor je niet goed kunt zien of hij of zij spreekt. Door goed te articuleren en je mond te gebruiken hou je je publiek betrokken. 

Projecteer je stem: Veel sprekers spreken lui. Je zult online energieker moeten klinken. Projecteer je stem voorwaarts. Stuur het naar buiten als een boog van je mond naar een punt achter je beeldscherm.

Gebruik korte zinnen: Zet achter elke zin een denkbeeldige punt. Zodat je stem omlaag gaat aan het eind van de zin. Alle zinnen aan elkaar plakken is een killer voor je overtuigingskracht. 

Varieer je stem: De beste manier om een toch al snel afgeleid online publiek nog sneller te laten afhaken is door monotoon te klinken. Leg bij de belangrijkste woorden in een zin een klemtoon in je stem. Varieer met volume, pauzes voor of na een belangrijk woord. 

4. Gebruik gebaren 

Veel mensen denk dat gebaren niet tellen als je online presenteert.Maar dat is onjuist. Met gebaren en met je houding creëer je ook verbinding. Ze hebben impact op je communicatie.

Veel sprekers houden hun handen op hun schoot of toetsenbord. Ze zijn een pratend hoofd :). Met gebaren kun je belangrijke woorden benadrukken, zorgen dat je publiek begrijpt wat je zegt en het tot zich neemt. Het helpt je ook om pauzes te nemen tussen zinnen. Het maakt je simpelweg een meer dynamische online spreker en interessanter om naar te luisteren.

5. Maak oogcontact 

De beste manier voor connectie is oogcontact. Je moet je voorstellen dat de ogen van je publiek gerepresenteerd worden door dat klein zwarte cirkeltje van je cameralens. Kijk dus in de lens. Zo verrassend weinig mensen doen dit. Ze kijken naar de andere deelnemers in de meeting of naar hun notities. 

6. Maak het beeldend 

Lang luisteren en kijken naar iemand die praat via een scherm is enorm vermoeiend. Saai zelfs. Dus zorg niet alleen voor het auditieve deel, maar ook voor het visuele. Bedenk hoe je de verhaallijn van je presentatie visueel kunt maken. Een aantal voorbeelden:

Slides: Bedenk slides die de punten van je presentatie visueel maken en die aansluiten bij je publiek 

Attributen: laat een verassend voorwerp zien dat je boodschap visueel maakt 

Tekenen: Illustreer wat je zegt, dit kan je punten tot leven brengen. Je hoeft geen volleerde tekenaar te zijn om te illustreren wat je zegt. Probeer hetgeen je bedoelt te tekenen en laat het zien. 

Zet je camera aan: zelfs als je een presentatie geeft met slides of als je een document deelt, blijft zichtbaar op het beeldscherm zodat je publiek je gezichtsuitdrukkingen kan zien terwijl je spreekt. 

7. Leg uit hoe vragen werken

Het is online lastiger aan te voelen wanneer je als publiek iets kan zeggen. Je publiek kan afhaken als het onduidelijk is wanneer, en of, ze op de presentatie kunnen reageren. Ik hoor veel sprekers die zeggen dat er geen enkele reactie komt vanuit hun online publiek of het andere uiterste: dat ze vaak worden onderbroken. 

Als je luisteraars stil zijn nodig ze dan uit om te spreken. Zeg bijvoorbeeld: Het wordt interactief; op meerdere momenten in de presentatie zal ik je vragen om te spreken of te reageren. En als je steeds wordt onderbroken maak dan ook verwachtingen helder: ik ga nu 5/10/15 minuten iets vertellen en daarna zie ik graag jullie vragen op de chat. 

 

Pin It on Pinterest