Een van mijn favoriete TED talks is die van Susan Cain; de kracht van introverte mensen. Ze legt uit dat dat de maatschappij is ingericht op extraverte mensen. Ze breekt een lans voor introverte mensen die grootse dingen kunnen bereiken, niet ondanks, maar juist dankzij hun karakter.

Introverte mensen krijgen vaak het etiket: verlegen, stil en alleen. Maar dat is een misvatting. Introverte mensen houden er niet van om het middelpunt van de aandacht te zijn. Lang tussen een grote groep mensen zijn put hen uit. Alleen zijn geeft hen de mogelijkheid om zichzelf weer op te laden.

Dit in tegenstelling tot extraverte mensen die juist energie krijgen van tussen de mensen te zijn. Dat betekent niet dat introverten niet voor een publiek kunnen staan maar dat hun innerlijke wereld veel meer stimulerend en lonend voor hen is. Ze kijken voornamelijk naar binnen en besteden veel aandacht aan hun gedachten en emoties.

Extraversie wordt vaak als een voorwaarde gezien om goed kunnen spreken voor publiek. Ik heb ontdekt dat dit niet persé waar is. Alleen omdat iemand zich op zijn gemak voelt in het bijzijn van anderen, betekent niet automatisch dat ze een fantastische spreker voor publiek zijn.

Ik denk dat introversie juist een aantal unieke voordelen biedt als het gaat om presenteren of spreken voor publiek.

1. Introverte mensen zijn dienende sprekers

Een van de belangrijkste sleutels voor een succesvolle presentatie is dat deze relevant is voor het publiek. Bij Spreekhelden noemen we dat Dienend Spreken. Je boodschap moet resoneren met het publiek.

Introverte mensen zijn goede luisteraars en waarnemers, waardoor ze de behoeften van het publiek goed kunnen oppikken. Zo kunnen ze hun presentatie vormgeven met de behoeften van hun publiek als uitgangspunt.

Introverte mensen begrijpen dat een goede presentatie nooit over de spreker gaat. Een introverte persoon zal zichzelf niet in het middelpunt van de presentatie plaatsen. In plaats daarvan zal hij of zij de presentatie op het publiek richten. Gevolg is dat het publiek eerder met aandacht en betrokken zal luisteren.

Deze focus op het publiek reikt verder dan het maken van de presentatie. Ook tijdens het presenteren zelf zal een introverte persoon gefocust blijven op het publiek. Waardoor ze zich eerder bewust van hoe het publiek hun boodschap ervaart.

Ze zijn in staat non-verbale signalen van het publiek op te pikken en hun presentatie daaraan aan te passen. Als bijv. meerdere mensen in het publiek op hun telefoon zitten of door andere dingen afgeleid worden, kan het zijn dat de presentatie te lang of saai is. Een introvert zal eerder geneigd zijn daarop te reageren door de presentatie in te korten of iets anders te doen (iets grappigs vertellen, een vraag stellen of iets actiefs doen met het publiek). Alles om het publiek opnieuw te betrekken.

2. Introverte mensen bereiden zich voor

Een boeiende en overtuigende presentatie staat of valt met hoe goed je je hebt voorbereid. Het succes van een presentatie is niet afhankelijk van een specifiek scala aan sociale vaardigheden, maar hangt in hoge mate af van de voorbereiding. Introverte mensen zijn graag alleen en daardoor eerder bereid om de tijd te nemen om een ​​toespraak te verfijnen.

Introverte mensen zullen de tijd nemen om onderzoek te doen, vragen te stellen en na te denken over wat het publiek moet weten en hoe ze de boodschap kunnen vormgeven.

Ze hebben de neiging om van het schrijven te genieten en zullen er alles aan doen om met de juiste boodschap te komen. Een introverte persoon zal feedback van anderen zoeken, maar meestal niet voordat het grootste deel van de presentatie is voorbereid. Ze zullen ook aandacht besteden aan hun eigen fysieke behoeften (voldoende rust krijgen, zichzelf kalmeren, goed eten), zodat ze in een uitstekende conditie zijn om hun presentatie te geven.

 

3. Introverten focussen op het publiek in plaats van op zichzelf

Een introverte personen realiseert zich dat ze niet de belangrijkste persoon in de (virtuele) zaal zijn. Ze zijn er om het publiek van dienst te zijn. Deze simpele verschuiving in perspectief vermindert hun nervositeit bij het presenteren.

Het is de taak van een spreker om voor het publiek te zorgen. Niet om een oordeel te krijgen over hoe goed je het doet of om zelfs maar het publiek te entertainen.

 

Pin It on Pinterest