De belangrijkste vaardigheid voor zakelijk en persoonlijk succes is misschien wel op een inspirerende en krachtige manier kunnen spreken voor publiek. Dat publiek is een brede groep: van collega’s, je teamleden, alle medewerkers binnen je bedrijf tot klanten of collega-experts in je vakgebied. Online of face-to-face.

Elke gelegenheid om je stem te laten horen voor zo’n groep is een kans om je leiderschap, invloed en carrière te laten groeien.

Hier zijn 6 manieren waarop het je carrière helpt:

1. Je wordt zichtbaarder 

Als je bereid bent om op te staan en te spreken voor een (online) groep van 10, 40 of wel 300 mensen zullen mensen je gaan zien als autoriteit. Hoe meer je dat doet, hoe meer je wordt onthouden.

Je naam komt vaker naar boven bij interessante carrière kansen. Je wordt eerder naar voren geschoven bij nieuwe klanten of als woordvoerder binnen je vakgebied of branche.

Echt inspirerend kunnen spreken voor groepen zorgt ervoor dat je zichtbaarder wordt en maakt van jou diegene waar iedereen zich tot richt.

2. Je kunt verandering tot stand brengen

Als je krachtig en inspirerend kunt spreken voor je publiek, dan heb je de tools om verandering tot stand te brengen. Het vermogen om het hart en hoofd van een groot aantal mensen te raken, hen te overtuigen, is een belangrijke leiderschapsvaardigheid. Natuurlijk kun je het ook 1op1 doen, als dat is wat binnen je comfortzone ligt.

Bedenk echter hoeveel mensen je kunt bereiken als je op een (online) podium spreekt en al deze mensen als een groep bij elkaar hebt. Als je spreekt voor een publiek van 500 mensen versus 1 op 1 dan kun je serieus verandering tot stand brengen.

3. Je krijgt helder voor ogen wat je boodschap precies is

Naarmate je je vaardigheden verbetert om op een inspirerende en krachtige manier voor publiek te kunnen spreken, moet je ook helder krijgen wat je wilt gaan zeggen. In plaats van het er gewoon uit te gooien, moet je het gaan filteren.

Inspirerend en krachtig spreken gaat over het beetpakken van 1 idee en 1 verhaallijn en dit de focus van je presentatie maken. Je gebruikt die verhaallijn om je publiek door je boodschap heen te leiden.

Briljant spreken voor een groep gaat, naast het filteren van informatie, ook over het geven van informatie. Als je op een simpele en duidelijke manier kunt spreken, kun je effectiever communiceren met een grotere groep mensen, of het nu gaat om collega-experts in je vakgebied, medewerkers in je  bedrijf of externe klanten.

4. Je verbindt je met anderen 

Mensen ‘kopen’ van mensen. Echt inspirerend en krachtig kunnen spreken voor publiek houdt ook in dat je eerlijk en helder spreekt. Je laat zien wie je echt bent, je persoonlijke verhalen, je passie en je kwetsbaarheid. Dat wekt vertrouwen. Je zult versteld staan hoe sterk men zich verbonden met jou zal voelen.

5. Je leert jezelf beter kennen

Als je anderen wilt kunnen inspireren, moet je eerst verbinding maken met jezelf. Wie ben je? Wie ben je als leider? Waar geloof je in? Welke verandering wil je bewerkstelligen in de wereld en hoe relateert zich dat tot je werk, je organisatie?

Visiedenkers zijn altijd nodig. Als je die visiedenker wilt zijn en richting wilt geven aan jouw organisatie, je vakgebied of je team dan zal het inspirerend en krachtig kunnen spreken voor publiek je daarbij helpen.

6. En tenslotte…je hebt weinig concurrentie

Veel vinden het spreken voor groepen ontzettend stressvol. En daarom doen ze het niet. Als jij het wel doet (ook als je ontzettend zenuwachtig bent), dan spring je er al uit. Zelfs als je jezelf maar een matige spreker vindt ben je waarschijnlijk al beter dan de meesten. Omdat de meerderheid het niet probeert.

 

 

Pin It on Pinterest